Росія збиралася напасти на Литву, перевіряючи оборону НАТО, — депутат Сейму

Росія збиралася напасти на Литву, перевіряючи оборону НАТО, — депутат Сейму

Якби план підкорення України спрацював то за п'ять років росіяни наважилися б пробити коридор через землі Польщі та Литви до свого ексклава — Калінінградської області.

Про це заявив депутат Литовського Сейму Матас Малдейкіс, повідомляє Фокус.

У Литві впевнені, що якби росіянам вдалося реалізувати план з окупації України, у 2027 році їхня країна стала б наступною жертвою російської агресії.

«Вони б прийшли до нас, спробували перевірити оборону НАТО. Йдеться насамперед про Сувальський коридор. Тепер вони вже не зможуть цього зробити», — сказав Малдейкіс.

На його думку, провал путінського плану в Україні відстрочив загрозу нападу на Литву на 20 років.

Депутат розповів, що в Литві мало хто вірив у можливість розв'язування у ХХІ столітті війни в Європі, тому люди скептично ставилися до закликів політиків готуватися до такого сценарію. Проте напад Росії на Україну показав, що всі зусилля та труднощі, які литовці пережили заради інтеграції до Євросоюзу та НАТО, себе виправдали. Матас Малдейкіс вважає, що тепер і Україна має пройти цей шлях, щоб забезпечити власну безпеку.

Сувальським коридором називають гіпотетичний сухопутний 100-кілометровий коридор, який сполучає Білорусь із російським ексклавом у Європі — Калінінградською областю. Назву коридор отримав завдяки польському місту Сувалки, яке розташоване на кордоні Польщі та Литви.

Сувальський коридор

У НАТО ці землі розглядають як одну з найімовірніших цілей можливої російської агресії, яка загрожує Альянсу. Захопивши Сувальський коридор, Росія б змогла відрізати від НАТО країни Балтії — Естонію, Латвію та Литву.

В останні роки в цих місцях регулярно проводяться військові навчання НАТО, також тут постійно дислокуються понад 4 тис. солдатів країн Альянсу.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»